Behaloos op stap, wat kan?

Laten we eerlijk zijn, het dragen van een beha kan een pijn in de, eh, buste, zijn. Hoe ga je nu het best om met die beugels, verstelbare banden en haken. Het zal dus niet verwonderlijk in de oren klinken dat het op stap gaan zonder beha hetzelfde kan aanvoelen als het afdoen van een paar stiletto’s na een lange dag.

Maar de trend van behaloos op stap te gaan, en dan niet op de catwalk, brengt zo zijn eigen issues met zich mee. De meisjes los laten, kan gemakkelijker voor vrouwen met kleinere borsten dan voor degenen die voorzien van wat meer. En een avondje uitgaan zonder beha vraagt om een andere aanpak dan wanneer je dat bijvoorbeeld doet op familie brunch.

En laten we het vooral niet vergeten: de daad van zonder beha op stap te gaan is maatschappelijk meer omstreden (denk hierbij aan de dames die hun beha verbrandden versus hun conservatieve tegenhangers) dan moest er een algemene medisch reden geweest zijn. Terwijl de voordelen van de beha’s meestal anekdotisch zijn, tonen sommige studies toch aan dat het gaan zonder beha aan zorgt voor een vermindering van pijn in de schouder, en dat het dragen van bh’s daadwerkelijk kan helpen tegen het doorzakken van de borsten.

Om de dingen een beetje eenvoudiger te maken op de dagen dat je liever je borsten ongebonden laat, hebben we samen een gids voor beha alternatieven samengesteld. We laten alles aan bod komen, van er voor te zorgen dat je zeker geen nippleslip tegen komt zoals Janet Jackson, tot het uitkiezen van complementaire kleding.

Mooi jurkje die de borsten goed omsluit

Wat wel en niet doen als je behaloos op stap wilt

Wat niet te doen:

 • Draag zeker geen zijde of andere echt lichte stoffen. Hoewel ze zacht voelen op de huid tijdens het dragen, laten ze gemakkelijk tepels of oneffenheden, veroorzaak door klevertjes, zien doorheen de stof.
 • Vertrouw ook niet op katoen. Het heeft de neiging om vocht op te nemen, maar de vezel behoud deze vochtigheid dan en laat deze niet verdampen zoals een meer synthetisch materiaal. In plaats daarvan kijk je beter naar kleding gemaakt van microvezels of bamboe.
 • Ga niet behaloos in een tube top of strapless jurk als je rondborstige bent (volle C of D cup en hoger). Uw borsten zullen samengedrukt worden en zullen er uitgezakt uitzien. Dit is zeker niet het meest aantrekkelijke scenario.
 • Ga niet op stap zonder beha in ongepaste scenario’s, vooral in een professionele of werkomgeving kan dit niet. Gebruik altijd de regels van het gezond verstand.
 • Draag geen kleding met boothals (is een brede halslijn die horizontaal loopt, voor-en achterkant, bijna tot aan de schouder punten, over het sleutelbeen) of diep ingesneden loszittende topjes. Je hebt meer kans om een garderobedefect hebben bij het naar beneden buigen of als je iets wilt oppakken.
 • Zorg er ook voor dat de kleding niet te ruw is, of gewoon veel beweegt tijdens het dragen. Dit kan er voor zorgen dat de wrijving pijnlijke tepels veroorzaakt.

Wat wel te doen:

 • Draag halter topjes en jurken die je zelf kunt aanbinden, vooral als je groter borsten hebt. Op deze manier kunt u zelf de mate van ondersteuning die u wilt verkrijgen bepalen. En zo bepaalt u indirect ook hoeveel lift u wilt geven aan u borsten.
 • Ga voor kleding met onder-buste ondersteuning zoals empire jurken. ze zijn het meest geschikt voor het op stap gaan zonder beha.
 • Doe zeker zonnebrandcrème op de huid van het decolleté. Daar deze huid schuin omhoog naar de zon gericht is en de huid daar er erg dun is en aldus gevoeliger voor verbranden.
 • Draag zorg voor alles wat er voor zorgt dat je kledij toe blijft. Was ze met zachte en niet agressieve lingerie zeep. Hou altijd de haaksluitingen van beha’s toe bij het wassen en het drogen. Dat helpt voorkomen dat de haken vast komen te zitten in andere kledingstukken en helpt ook het rekken voorkomen. Op deze manier behouden alle delicate stukken beter hun vorm.

 

Prachtig beige jurkje met ondersteunende cups

Hoe zeker in gedachten dat de borsten van alle vrouwen verschillend zijn. Borsten zijn niet alleen plat of rond, en de tepels van niet iedere vrouw zijn prominent aanwezig. Sommige staan altijd opgezwollen, warm of koud weer, waar sommige nooit opzwellen. De ervaring van het op stap gaan zonder beha is verschillend voor iedere vrouw, en dat moet je gewoon accepteren.

11 tips om doorzichtige kleding goed te dragen

Het is geen geheim dat modeontwerpers altijd al weg zijn geweest van doorzichtige kleding. Veel van de materialen zijn lekker luchtig en zo licht al een veertje, maar ook, in vele gevallen, behoorlijk doorschijnend. Niemand zal zich er op de catwalk aan ergeren, als ze een stukje subtiel silhouet  van een tepel, borst of bil zoen, maar in het alledaagse leven is dat toch een heel ander verhaal. De sleutel ligt bij het weten waar de grens ligt. Daarom hebben wij 11 tips voor je om doorzichtige kleding goed te dragen.

 Wees een kritische koper

Doorzichtigheid komt in verschillende gradaties. Soms kan transparant in het pashokje wel accepttabel lijken, maar daar kun je je in vergissen. Ga je een kledingstuk passen dat misschien te transparant zal blijken te zijn, kom dat het pashokje uit en ga jezelf eens in de spiegel van de winkel bekijken. Het liefst nog met daglicht dat van achteren op je schijnt. Dan weet je niet alleen hoe je jezelf in het openbaar in het kledingstuk zal voelen (in een pashokje ben je geborgen en voel je je vrijer) maar ook kun je meteen even bekijken hoe doorzichtig het kledingstuk nou daadwerkelijk is.

Nagaan of de stof te doorzichtig is

Je kunt goed nagaan of een stof te doorzichtig is, door het materiaal op de rug van je hand te leggen. Zie je je nagels er goed doorheen? Dan is de stof duidelijk behoorlijk transparant en zit je al gauw op de grens van doorzichtigheid. Zo kun je in ieder geval weten wat voor ondergoed je eronder moet gaan dragen.

De kleur, het model en het materiaal

Chiffon en tule zijn dunne materialen en deze zijn erg riskant. Kleuren die effen zijn schijnen veel gemakkelijker door dan stoffen met een motief of print. Kleding die strak is, is ook eerder doorzichtig, veel eerder dan wijd zittende kleding bijvoorbeeld. Plooitjes en roesjes werken echter wel verhullend, dus daar kun je ook goed rekening mee houden.

Maak een combinatie van transparante en niet doorzichtige materialen

Als je van transparante kleding houdt, maar je jezelf niet al te ‘bloot’ wilt geven, dan kun je een goede samenstelling van doorzichtige en niet-doorzichtige materialen kiezen, zoals een bloesje dat op de schouders transparant is en ook op de armen en rug, maar niet-transparante plastronnetjes heeft, om maar een voorbeeld te noemen.

Niet aantrekken als je twijfels hebt

Als je iets aantrekt waarvan je twijfelt of men niet letterlijk alles, of in ieder geval teveel van je lijf kan zien, dan raden wij je aan het niet aan te schaffen of te gaan dragen. Ga nooit je huis uit in iets waarin je jezelf niet lekker voelt. Draag dan liever een hemdje onder die doorzichtige blouse en een onderrok onder je doorschijnende jurkje, dan voel je je meteen al beter. Je kunt het ook in je tas meenemen, voor als je aan de blikken op straat op kunt maken dat je er iets te bloot bij loopt.

 Pas je kleding aan de situatie aan

Als je een te doorzichtige jurk naar je werk draagt, zal iedere mannelijke collega niet aan werk toekomen en voel jij je ongemakkelijk. Maar doe je diezelfde jurk naar een gala aan, dan zullen er heel wat andere, misschien zelfs positieve reacties op volgen. Een doorzichtig jurkje voor op het strand is leuk voor over je bikini, maar een doorzichtige bikini niet! Het komt er op neer, pas je kleding aan de situatie aan en hou rekening met dingen als licht. Daglicht is erg doorschijnend en dingen als kaarslicht zullen een stuk minder meedogenloos zijn.

Kies het juiste ondergoed voor onder de doorzichtige kleren

Als je een doorzichtige broek, rok of jurk draagt, kies dan voor het correcte ondergoed wat je eronder aan gaat doen. Onder lichte tinten is het  dan ook het meest verstandig om huidkleurig ondergoed te dragen. Dat zwart onder wit niet past, weet haast iedereen, maar wit onder lichte tinten, dat schijnt ook door en dat schijnen een heleboel mensen nog weleens te vergeten. Ook het kiezen van het juiste model is van belang. Een string is soms perfect omdat het door de licht doorschijnende stof niet te zien is.  Een grote onderbroek daarentegen is dan weer wel zichtbaar, waardoor het doorschijnen van je jurk of rok  extra veel onbedoelde aandacht krijgt. Ook voor bovenkleding en lijfjes van jurken geldt dit. Doe geen zwarte bh onder een dunne witte blouse aan, tenzij je juist wilt dat mensen de zwarte beha zien.

Bloesjes waar je doorheen kijkt

Bloesjes waar je doorheen kijkt verdienen een apart hoofdstuk in het verhaal. Met een bh alleen kun je het al redden, als je er een jasje of vestje overheen doet.  Het kan een mooi effect opleveren en daarnaast kan het ook nog spannender zijn dan wanneer je er een hemdje onder zou dragen. Als het vestje of jasje onder je boezem openvalt, is het effect al helemaal nadrukkelijk aanwezig.

Advies vragen is altijd goed!

Als je twijfelt of je outfit niet te doorzichtig is, advies vragen is altijd goed! Dus als je er zelf over aan het twijfelen bent, of gewoon wilt weten hoe andere mensen je zien, vraag dan een betrouwbare vriend(in) om je eerlijk te zeggen wat hij of zij er van vindt. Een goede vriend(in) zal je nooit zo de straat op sturen als het echt niet zou kunnen.

Zelfvertrouwen hebben is belangrijk

Als je eenmaal die transparante kleding gaat dragen, doe dat dan ook goed. Straal zelfvertrouwen uit. Dus niet krom lopen of steeds in de spiegels of winkelruiten gaan kijken of er iets te zien valt. Daardoor val je alleen maar meer op. Je houding zal een heleboel zeggen. Als jij met een zelfverzekerde pas en lichaamsbeweging de straat op gaat, zullen mensen ook wel naar je kijken, maar dan op een positieve manier.

Te doorzichtig/bloot is natuurlijk nooit goed

Als je kleding aan hebt die te doorzichtig is, of teveel van je lichaam laat zien (te bloot dus) dan heeft dat het verkeerde effect. Je zal er zeker aandacht mee trekken, maar niet de aandacht die je zou wensen. Menen zullen je al snel als ordinair of vulgair gaan betitelen. En hoewel er mannen zullen zijn die je mooi zullen vinden en graag naar je kijken, is dat toch niet het resultaat wat je wilt behalen. Juist het mystieke door de precies goede doorzichtige kleding te dragen, heeft een veel positiever effect. Ook op het mannelijk geslacht.

Wil je meer zelfvertrouwen? Hier 18 snelle tips!

Als de lente begint hebben veel vrouwen een boost voor hun zelfvertrouwen nodig. Een spreekwoordelijk duwtje in de rug als het ware. Een uitgedroogde huid, een beetje meer vet die in de wintertijd is opgebouwd en een lichte huid: De winter is soms heel mooi, maar voor ons lichaam lang niet altijd even vriendelijk. Kortom, als je een snelle boost voor je zelfvertrouwen nodig hebt, hieronder volgen 18 snelle en efficiënte tips die je een heel stuk beter zullen laten voelen.

 1. Een compliment doet wonderen. Natuurlijk als het van een partner of vriend(in) komt, maar helemaal als het van een vreemde naar je toe geschoven wordt. Je gaat er meteen van stralen en je dag is weer helemaal goed. Hou je oren dus goed open!
 2. Als je haar maar goed zit. Een mooi nieuw kapsel, perfect in de plooi, geeft je een fris en fruitige uitstraling en maakt je klaar voor een nieuw en zonnig seizoen!
 3. Een mooie foto van jezelf kan je zelfbeeld ineens in een heel ander licht zetten. Normaal val je over die net opzettende dubbele kin, of dat vetrandje wat jij heel erg goed ziet zitten. Als een foto mooi gemaakt is en je staat er beeldig op, dan voel je jezelf toch meer vrouw en zelfverzekerder over je eigen lichaam.
 4. Gladgeschoren benen. Iedere vrouw voelt zich daar lekkerder bij. Het geeft je meer zelfvertrouwen en daardoor durf je ook wat sneller dat rokje of korte broekje aan te trekken. En gebruik je hydraterende crème, dan gaat dat gevoel, die sensatie, een stuk langer mee.
 5. Een goede nachtrust. Als je wakker wordt na heerlijk lang en kalm te hebben geslapen, sta je al haast met een glimlach op. Je energie niveau is ook meteen ene stuk hoger, waardoor je je een heel stuk beter voelt.
 6. Heb je een rotdag gehad? Een heerlijke stevige en welgemeende knuffel doet alle zorgen van die dag als sneeuw voor de zon verdwijnen.
 7. Als iemand “Ik hou van je” tegen je zegt, ga je al meteen stralen. Van buiten én van binnen. Het zijn slechts een paar simpele woorden maar de betekenis ervan laat je weten dat jij de moeite waard bent!
 8. Ontspannen tijdens een welverdiende vakantie. Even geen zorgen, gewoon genieten, relaxen en de dingen doen die je leuk vindt en waar jij zin in hebt. Gewoon even weer helemaal jezelf worden.
 9. Als een vreemde op straat je een glimlach geeft, laat dat je niet alleen zien dat er lang niet alleen maar slechte mensen op de wereld zijn, maar dat jouw uitstraling ook bijzonder is. Hij of zij glimlacht niet zomaar naar je!
 10. Nieuwe lingerie geeft jou dat sexy gevoel. Niemand die het ziet, maar jij weet dat je het aan hebt.
 11. Je voelt je een ware trendsetter als iemand je vraagt waar jij dat leuke kledingstuk of zelfs setje hebt gekocht. Een “dat staat je leuk!” er nog achteraan en je dag kan niet meer stuk!
 12. Kinderen spreken de waarheid. Dus als een kind je zegt dat je er mooi uitziet, dan is het ook zo! Pak het compliment met beide handen aan en straal!
 13. Als je in de ochtend erachter komt dat je een vlekkeloze huid hebt, dan begint je dag geweldig! Je hoeft vandaag geen make up of andere dingetjes op je gezicht te doen om er goed uit te zien. Zalig toch?
 14. Een outfit aandoen die het lichaamsdeel waar jij het meest trots op bent onder de aandacht brengt, is een enorme boost voor je zelfvertrouwen en ego.
 15. Je wenkbrauwen plukken. Het kan soms een behoorlijke klus zijn maar het laat je gezicht weer helemaal stralen.
 16. Weten dat je goed in de markt ligt is altijd heerlijk om te weten. Dus, of je nou wel of geen relatie hebt, als iemand je op een date vraagt, is dat ontzettend goed voor je zelfvertrouwen.
 17. Raak je gezicht aan en praat terwijl je verschillende expressieve bewegingen met je handen maakt, want die manicure die je vandaag hebt gehad, moet zeker gezien worden.
 18. Met een gezicht dat tot in perfectie is opgemaakt, krijg je het gevoel de hele wereld aan te kunnen!